Moja panna cotta jest optymalna na lato – chłodna, orzeźwiająca i wypełniona owocami. Przyznaję, że nie jest tak rozkosznie tłuściutka i gładka, jak ta na kremówce, ale za to spokojnie wkomponujesz ją jako niskokaloryczne uzupełnienie obiadu, czy kolacji 😉 Korzystaj z sezonu – nie porzeczka i borówka? Próbuj malin, agrestu, czy jeżyn. Warto w tym okresie sięgać regularnie po różne owoce jagodowe, które dzięki bogactwu antyoksydantów wzmacniają naturalne procesy obronne naszego organizmu i stanowią skuteczny oręż dietetyczny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Porcja ok. 160 kcal, Makro: Białko – 8,4 g, Tłuszcz – 5,7 g, Węglowodany – 21 g
Przepis na 6 porcji
Składniki:
Deserki podawaj podlane sosem z porzeczek i posypane borówkami.
TWOJA PANNA COTTA
Ej Kasia: czy słodzić miodem?
Miód dzięki przypisywanym właściwościom prozdrowotnym wydaje się dobrą alternatywą dla cukru, ale…
Podsumowując: owszem słodzić, ale na zimno i z umiarem.
Źródła: