Ej Kasia...

Wegetariańska szlasagna z ricottą

przepis na wegetariańską lasagne z ricottą, cukinią i sosem pomidorowo warzywnym

Moja lasagna dzięki dużej ilości warzyw, pominięciu czerwonego mięsa i tłustych serów jest zdecydowanie lepiej zbilansowana i mniej kaloryczna niż serowo-mięsny klasyk. Do sosu pomidorowego nawkładałam bakłażana, cukinii i marchewki, dodatkowo poprzekładałam całość warstwami cienko pokrojonej cukinii (ważne, aby plastry były cienkie, żeby nie była wodnista). Tym razem użyłam passaty, ale zdarza mi się, gdy mam czas i chęci, robić sos ze świeżych pomidorów. Nie trzymaj się sztywno gramatury warzyw, wykorzystuj to, co masz, żeby się nie marnowało – u mnie to: jeden bakłażan, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, dwie cukinie i dwie marchewki, taka marchewka to ok. 35 kcal na 100 g, także nie zmieni ona drastycznie kaloryczności posiłku.

 

TWOJA LASAGNA:

Mniej tłuszczu? Zamień parmezan (ok. 32 g tłuszczu na 100 g) i zwykłą mozzarellę (ok. 19 g tłuszczu na 100 g) na sery o mniejszej zawartości tłuszczu, jak mozarella light (ok. 9 g tłuszczu na 100 g), czy ricotta (ok. 13 g tłuszczu na 100g).

Wiecej warzyw? Upchaj do pomidorowego sosu to co masz w lodówce – dobrze sprawdzi się cukinia, bakłażan, szpinak, marchew, papryka, czy seler naciowy.

Niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika? Wybierz makaron pełnoziarnisty – w moim sklepie go nie zalazłam, ale mam go na swojej liście produktów do zamówienia online.

Nie masz czasu albo nie jesteś fanem gotowania? Użyj passaty albo pomidorów w puszce zamiast świeżych. Możesz też ograniczyć sos do doprawionej passaty, a w ramach dodatku warzywnego poprzekładać lasagne warstwami cienko pokrojonej cukinii, czy bakłażana. Możliwie uprość przepis i nagotuj na kilka dni, albo część poporcjowanej lasagni zamroź.

Jeszcze więcej warzyw? Dodaj do porcji lasagni sałatkę z dowolnej sałaty i pomidorków koktajlowych.

Wersja wegańska? Zamiast wkładki serowej zrób wegański beszamel (https://www.wegannerd.com/2016/01/podstawowy-sos-beszamelowy.html), możesz do niego dodać płatków drożdżowych – będzie miał serowy posmak.

Więcej białka? Dodaj do sosu soczewicy (ok. 345 kcal na 100 g), albo mięsa mielonego z piersi indyka (ok. 130 kcal na 100g).