Mniej tłuszczu? Zamień parmezan (ok. 32 g tłuszczu na 100 g) i zwykłą mozzarellę (ok. 19 g tłuszczu na 100 g) na sery o mniejszej zawartości tłuszczu, jak mozarella light (ok. 9 g tłuszczu na 100 g), czy ricotta (ok. 13 g tłuszczu na 100g).
Wiecej warzyw? Upchaj do pomidorowego sosu to co masz w lodówce – dobrze sprawdzi się cukinia, bakłażan, szpinak, marchew, papryka, czy seler naciowy.
Niższy indeks glikemiczny i więcej błonnika? Wybierz makaron pełnoziarnisty – w moim sklepie go nie zalazłam, ale mam go na swojej liście produktów do zamówienia online.
Nie masz czasu albo nie jesteś fanem gotowania? Użyj passaty albo pomidorów w puszce zamiast świeżych. Możesz też ograniczyć sos do doprawionej passaty, a w ramach dodatku warzywnego poprzekładać lasagne warstwami cienko pokrojonej cukinii, czy bakłażana. Możliwie uprość przepis i nagotuj na kilka dni, albo część poporcjowanej lasagni zamroź.
Jeszcze więcej warzyw? Dodaj do porcji lasagni sałatkę z dowolnej sałaty i pomidorków koktajlowych.
Wersja wegańska? Zamiast wkładki serowej zrób wegański beszamel (https://www.wegannerd.com/2016/01/podstawowy-sos-beszamelowy.html), możesz do niego dodać płatków drożdżowych – będzie miał serowy posmak.
Więcej białka? Dodaj do sosu soczewicy (ok. 345 kcal na 100 g), albo mięsa mielonego z piersi indyka (ok. 130 kcal na 100g).